Rengöra, intsallera och sortera

Städa badrum

Du kan rengöra handfat, toastol och badkar med allrengöring och en mjuk borste. Hårda borstar, stålull och skrubbsvampar skadar ytskiktet och gör det på sikt omöjligt att göra rent. För toalettens insida finns särskilda rengöringsmedel som är effektiva utan att förstöra ytan. Vanlig ättika kan också lösa upp kalkavlagringar. Du får aldrig spola ner tops, bindor, tamponger och kemikalier i toaletten.

Fronten på badkaret går att ta loss så du kommer åt ordentligt under. Kom också ihåg att rensa golvbrunnen emellanåt så att det inte blir stopp. Om du har plastmatta på golvet så se till att ringen som klämmer till mattan sitter fast annars kan vatten tränga in under mattan.

Kakelplattor eller glaserade klinkerplattor rengör du i första hand med vatten och diskmedel eller allrengöring. Använd inte såpa eftersom den kan ge en beläggning på plattorna som suger åt sig smuts. Sura rengöringsmedel kan skada fogmassan mellan plattorna.

Installera tvättmaskin

Om du vill installera tvättmaskin, torktumlare eller torkskåp så måste du höra av dig till oss så att vi kan kontrollera om el- och avloppssystemet i din lägenhet är anpassat för detta. Installationen måste göras av behöriga fackmän.

Rengöra köket

Spisen rengör du enklast med vatten och diskmedel. På plattorna kan du använda stålull eller skursvamp. För spisar med keramikhäll finns särskilda medel. Alla spisar går att dra ut så att du kommer åt att städa bakom. Kontrollera samtidigt att spisen har ett tippskydd så att den inte kan tippa om något barn i ett obevakat ögonblick klättrar på handtagen till ugnsluckorna. Om ugnen är väldigt smutsig så finns det starkare rengörings- medel speciellt anpassade till ugnar som du kan använda utan att skada eller repa ytskiktet.

I din fläkt samlas fett när du lagar mat. Rengör filtret emellanåt genom att ta loss det och spola ordentligt i varmt vatten.

Kylskåp och frys behöver frostas av med jämna mellanrum. Matvarorna håller längre och du sparar el. Du stänger bara av och låter isen smälta av sig själv. Använd inte vassa föremål för att få loss is eftersom det kan skada kylskåpet. Vissa kylskåp är självavfrostande.

Installera diskmaskin

Hör av dig till oss innan du installerar en diskmaskin. Vi hjälper dig med att kontrollera anslutningarna och att eluttag fungerar som de ska.

Använda balkongen

Tänk på att inte mata fåglar från balkongen eller fönstren eftersom maten lätt faller ner och lockar till sig råttor. Undvik också att skaka mattor eller dukar från din balkong så inte skräpet hamnar hos grannen. Montera blom- lådor och vädringsstänger på insidan av balkongräcket eftersom allt som hänger ut från balkongen kan skada någon om det faller ner. Det är inte tillåtet att grilla på balkongen då det kan vara både störande och brandfarligt.

För att skydda katter från fallolyckor måste din balkong, enligt en ny lag, förses med skyddsnät om katten ska vistas där. Lagen omfattar alla balkonger högre än fem meter över marken. Hör av dig till oss innan du monterar upp ett nät, så kan vi tillsammans se till att det görs på rätt sätt – och både skyddar djuret och fastigheten.

Säker el

Den ström som finns i lägenhetens eluttag är 230 volt. Om du har köpt elektriska apparater utomlands så läs noga vilken strömstyrka de är tillverkade för.

I nybyggda hus är det petskydd på alla eluttag men bor du en äldre fastighet är det inte säkert att det finns. Då kan du köpa skyddsproppar att stoppa in i de uttag som inte används. Kontrollera också att dina skarvsladdar och grenuttag har skydd.

Kontakta oss på Svenska Stenhus för alla elektriska installationer i våtutrymmen. Det är livsfarligt att använda elektriska apparater i badrummet om kontakten sitter utanför.

Det finns olika uttag för taklampor och om kontakten inte passar i takets lamputtag så byt kontakten till din lampa. Det är inte tillåtet att byta uttaget i taket.

Kontrollera ventilation

Du kan kontrollera att ventilerna fungerar genom att sätta en bit papper framför. Sugs pappret fast är ventilen okej. Inga ventiler får stängas helt för då blir luft- cirkulationen i din bostad dålig. Rengör alla luftventiler minst två gånger om året.

Fungerande element

Normal temperatur i en lägenhet är ungefär 20 grader. Det kan vara något svalare under natten. Om du tycker att det är för kallt i bostaden så kontrollera först att möblerna inte står framför elementen och hindrar värmen att spridas. Är det ändå kallt så kontakta oss på Svenska Stenhus.

Sortera sopor

Tänk på att göra rent de förpackningar som du källsorterar för att undvika dålig lukt och hungriga råttor. Följ våra anvisningar i soprummet.

Om det inte finns anvisad plats för avfallet så kan du använda de allmänna återvinningsstationerna. De tar emot glas, plåt och pappersförpackningar. Skrymmande möbler och grovsopor, elektronik och miljöfarligt avfall lämnas på din närmaste återviningscentral.

Till miljöfarligt avfall räknas till exempel batterier, glödlampor, lysrör, målarfärg och lösningsmedel.

Tänka klimatsmart

När du badar går det åt fem gånger så mycket vatten som när du duschar. Spara vatten genom att duscha mer och bada mindre. Använd diskbalja när du diskar, stäng av kranen medan du borstar tänderna och anmäl droppande kranar och rinnande wc-stolar direkt till oss. Du kan på så sätt hindra att stora mängder prima dricksvatten bara rinner bort.

Mycket el kan sparas genom att släcka lamporna i de rum som du inte vistas i och bara tända när du går in dit. Genom att byta ut glödlamporna mot lågenergilampor sparar du ännu mer. En vattenkokare sparar också energi eftersom det går betydligt snabbare än att koka upp vatten på spisen. Undvik standbyläge på elektriska apparater.

Nedladdningsbar pdf

Råd och tips för dig som hyresgäst