Städa, borra och fixa

Tvätta dörrar och skåp

Skåp och dörrar kan du göra rent med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Undvik starka medel, stålull och riviga tvättsvampar som kan göra ytan matt och repig.

Rengöra golv

Dina golv håller sig fina och fräscha längre om du tänker på att rengöra dem med en mopp eller trasa som inte är för våt utan endast fuktig. Oftast räcker det att använda ett milt rengöringsmedel som såpa. Det finns också microfibertrasor och moppar som helt utan rengöringsmedel effektivt suger upp damm och smuts. Linoleumgolv kan du tvätta med väldigt lite ljummet vatten och såpa eller handdiskmedel utan att skada dem. Om golvet är slitet finns det polish/vax som du kan använda på linoleum, men inte på plastmattor eftersom de kan missfärgas av medlet. Tänk på att linoleumgolv skadas av för mycket, eller varmt, vatten.

Du kan skydda dina golv från repor och märken genom att sätta dit möbeltassar, en liten rund självhäftande skyddsplatta i filt, på dina möbler. Om du ska flytta något tungt över golvet och inte orkar lyfta så kan du ställa möbeln på en matta och dra den utan att skada golvet.

Torka tak

Det är svårt att rengöra tak så att det blir bra. Ofta blir det flammigt och ser värre ut än innan. Rådgör med oss på Svenska Stenhus om ditt tak behöver tvättas.

Damma väggar

Vanliga tapeter tål bara att dammtorkas medan målade väggar kan torkas med en fuktig trasa. Lister och plastdetaljer rengör du lättast med varmt vatten och såpa. Om du har fått märken på tapeten kan du prova ta bort dem med ett suddgummi.

Sätta upp saker

Om du vill sätta upp hyllor och tavlor på väggarna så tänk på att anpassa skruvar och pluggar efter väggtyp. Gipsväggar behöver en hålrumsplugg eller expanderplugg om du ska sätta upp något tungt. Till tegel- och betongväggar kan du använda universalplugg eller en expansionsbult och för porösa väggar finns det lättbetongplugg. För att göra ett näst intill osynligt hål i tapeten kan du skära ett kryss och vika upp flikarna innan du börjar borra. När du inte längre använder hålet så ta bort skruven och vik tillbaka tapetflikarna.

Gör aldrig hål i kakelplattor eftersom de lätt spricker. Vatten kan tränga in genom hål och sprickor och orsaka mögel eller vattenskada. Om du ändå behöver göra hål i kakel så kontakta en fackman.

Tapetsera eller måla om

Om du vill tapetsera eller måla om tidigare än vi anser att det behövs så kan du göra det, men får då bekosta renoveringen själv. Tänk på att arbetet ska ha samma kvalitet som om en yrkesman utfört det. Är arbetet slarvigt gjort eller om du har använt felaktigt material eller valt en extrem färgsättning så kan du bli ersättningsskyldig. Hör därför av dig till oss, innan du börjar tapetsera eller måla, så kan vi tillsammans se till att arbetet blir rätt utfört.

Fixa fönster

Drar det från dina fönster så kan det bero på att det är dags att byta tätningslister. Kontakta oss på Svenska Stenhus så ordnar vi nya. Persienner ingår inte i basutrustningen. Behöver du persienner så får du själv skaffa och montera dem.

Nedladdningsbar pdf

Råd och tips för dig som hyresgäst