Tvätta, skydda och rasta

Rensa trapphuset

Du får inte förvara någonting i entrén och trapphuset. Barnvagnar, pulkor och cyklar kan vara i vägen vid brådskande ambulanstransporter eller försvåra vid släckning av brand. Det underlättar även för oss som ska städa om inget står i vägen.

Använda tvättstugan

Var noga med att hålla tiderna och följa instruktionerna. Varje gång du har tvättat behöver du också städa tvättstugan och torkrummet. En tumregel kan vara att lämna tvättstugan i det skick du själv vill finna den i.

Ha husdjur

Rasta inte dina djur på gården utan använd rastgårdar. Tänk också på att ha ditt husdjur kopplat eftersom dina grannar kan vara rädda eller allergiska.

Skydda barnen

För att undvika olyckor kan du se till att kontakterna har petskydd och att alla fönster och balkongdörrar är försedda med barnspärr. Din spis behöver ett tippskydd och ett hällskydd framför plattorna som hindrar barnen att komma åt kastrullerna. Förankra gärna dina bokhyllor och andra tunga möbler i väggarna. Tänk också på att förvara rengöringsmedel, kemikalier och mediciner i låsta skåp.

Undvika brand

Vi tillhandahåller brandvarnare. Testa batteriet med jämna mellanrum.

Du kan själv minska riskerna för brand i din bostad. Vanliga orsaker till att det börjar brinna är oförsiktighet med stearinljus, bortglömda kastruller på spisen och sängrökning. Din tv, kaffebryggare, brödrost, laddare till mobiltelefonen och andra elektriska apparater kan också orsaka brand. När du undviker standbyläge och ansluter dina apparater till timer så är ditt hem genast säkrare.

Börjar det brinna i köket kan du försöka kväva elden med ett lock, en plåt eller en handduk. Använd aldrig vatten om det brinner i en kastrull eftersom olja och margarin ihop med vatten ger en explosionsartad brand.

Kan du inte släcka elden själv så stäng dörren till det brinnande rummet och ring 112. När alla har kommit ut ur bostaden stänger du även lägenhetsdörren och varnar grannarna.

Om bildäck börjar brinna blir det kraftig rökutveckling och därför är det inte tillåtet att förvara däcken i lägenhetsförrådet.

Förhindra inbrott

Ta för vana att låsa dörren när du går ut och se till att fönster och balkongdörrar är stängda. Undvik att förvara dina värdesaker och nycklar i hallen eftersom tjuven ljudlöst kan öppna ytterdörren och på några sekunder rensa din hall på väskor, nycklar och mobiltelefoner medan du sitter vid tv:n eller står i duschen. Lås gärna dörren även när du är hemma men låt nyckeln sitta kvar på insidan om du måste ta dig ut fort.

Till ditt förråd rekommenderar vi att du skaffar ett rejält hänglås och ser till att du inte förvarar några värdefulla och stöldbegärliga saker där.

Skaffa hemförsäkring

En hemförsäkring ger dig och din familj ekonomisk kompensation om era ägodelar blivit skadade eller förstörda vid brand, stöld och vattenskada. Om det är så att du själv orsakat en skada som kräver reparationer så finns det ett ansvarsskydd i hemförsäkringen som täcker kostnaderna.

Nedladdningsbar pdf

Råd och tips för dig som hyresgäst.